Contact Us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right. 

74 Vojkova cesta
Ljubljana, Ljubljana, 1000
Slovenia

(01) 580 05 22

Slušni aparati ReSound
Slušni vsadki Cochlear
Specialisti za sluh ORL

Odgovori na pogosta vprašanja o naglušnosti in slušnih apratih

Odgovori na pogosta vprašanja o naglušnosti, težavah s sluhom ter slušnih aparatih ali vsadkih.

ReSound slusni aparati pogosta vprasanja

Pogosta vprašanja

Če ne najdete odgovora na vaše vprašanje vam z veseljem poizkušamo odgovoriti na vaš klic
ali elektronsko pošto.

Vprašanja o težavah s sluhom

Težvam s sluhom se lahko poizkušamo izzogniti predvsem z splošinim zdravim ter zmernim slogom življenja ter izogibanju izpostavljanja zelo glasnim okoliščinam, ki škodljivo vplivajo na sluh. Te okolišče so prevsem nevarne kadar gre za redno izpostavljenost kot je, na primer, na delovnem mestu. V primeru da vaš poklic vključuje izpostavljenost hrupu je vaš delodajalec dolžan poskrbeti za zaščitno opremo za vaš sluh. Če tega ni storil ga opozorite na njegovo dolžnost in svojo pravico.

Vpliv staranja na sluh je povsem normalen pojav in ga gre zaslediti pri večini oseb. Sposobnosti sluha se s staranje spreminja predvsem pri višjih frekvencah (tonih), ki jih zaznavamo vse težje. Zaradi tega razluga je uporaba slušnega aparata pri staranju pogosto koristna tudi ko ne gre za bolezenske težave s sluhom.

Obstojajo tri vrste strokovnjakov, ki vam lahko pomagajo pri rešitvaj za vaš sluh in sicer:

 • Specialist za sluh - doktor specializiran za sluh in ORL se osredotoča na bolezni ušes nosa in grla. Doktor ORL predpisuje zdravila, nadzoruje preiskuse sluha ter prilagajanje slušnih aparatov ter izvaja operativne posege.
 • Spcialist ORL
  • Akustik- akustik je strokovnjak specializiran za prepoznavanje in obravnavanje izgube sluha ter svetovanje pri izboru ter nastavitve in prilagajanje slušnih aparatov ter polževih vsadkov. Akustik vas bo vodil k pravemu izboru aparata ter bdel nad vašim sobivanjem z medicinsko-tehničnim pripomočkom.

  Ena izmed največjih težav pri težavah s sluhom je najti zadostno razumevanje in podporo.
  Svojim bližnjim lahko pomagate na sledeče načine:

  • Pokažite bližnjemu, da ste pripravljeni sodelovati pri lajšanju težav s sluhom ter, da želite, da je še naprej vključen v običajne življenjske dejavnosti.
  • Namignite, naj preveri sluh pri strokovnjaku.
  • Omenite, da se veliko pomembnih in slavnih oseb sooča z igubo sluha. Eden izmet takšnih primerov je bivši predsednik ZDA Bill Clinton
  • Pomagajte jim premagati predsodke o slušnih aparatih, predvsem tiste o njihovi velikosti, zapletenosti ter izgledu. Prebrskajte splet in jim predstavite najsodobnejše tehnlogije in dodatno opremo za pomoč pri naglušnosti.
  • Opomnite jih, da je uspeh pri lahšanje naglušnosti velik ter, da ne morejo izgubiti ničesar, med tem, ko lahko ogromno pridobijo.
  • Dajte jim dovolj časa. Za marsi koga je precej težko sprejeti pešanje sluha.
  • Prožajte jim podporo ter bodi potrpežljivi vendar vstrajni.

  Ko specialist preverja vaš sluh izdela tabelo z krivuljo (audiogram), na kateri lahko opazujemo v katerih zvokovnih frekvencah in kako močno peša vaš sluh. S tem lahko natačno razume vaše težave in izbere način kako olajšati težave in zbrati medicinsko-tehnični pripomoček.

  Vprašanja o polževih vsadkih

  Stroške krije sistem javnega zdravstva. Operacija se izvede v kliničnem centru v Ljubljani ali Mariboru, kjer pacient tudi dobi prvi aparat. Po petih letih, kolikor je življenjska doba aparata, pa je v primeru težav upravičen do novega. Dobi ga na podlagi naročilnice, ki jo izda pristojni zdravnik kliničnega centra.

  Vsak prejemnik Cochlearjevega vsadka dobi potrdilo, da ima vsajen tak pripomoček. Pokaže ga osebju, ki izvaja nadzor - to običajno že ve, kako postopati. Seveda pa je potrebno zunanji procesor med kontrolo sneti in dati v košaro za uro, mobitel in druge osebne reči