Contact Us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right. 

74 Vojkova cesta
Ljubljana, Ljubljana, 1000
Slovenia

(01) 580 05 22

Slušni aparati ReSound
Slušni vsadki Cochlear
Specialisti za sluh ORL

O naglušnosti in težavah s sluhom

O naglušnosti in težavah s sluhom ter kako se na te odzvati.

Razjasnimo naglušnost

Težave s sluhom lahko nastopijo nenadoma, kot v primerih izpostavljenosti glasnemu zvoku ali poku. Nastopijo pa lahko tudi počasi ter postopoma, ter se povečujejo s časom. To se dogaja predvsem pri starostni naglušnosti. Razumevanje težav s sluhom je pomemben prvi korak k temu, da storite nekaj zase in izboljšate vaše poslušanje in kakovost življenja.

Slusni center ReSound slusni aparati specialist za sluh ORL

Niste sami

Kar se tiče težav s sluhom niste sami. Kar ena izmed treh oseb v starosti preko 65 doživlja pešanje sluha ali naglušnost. 

Vendar težave s sluhom ne pestijo le starejše osebe. Tudi mladi se pogosto soočajo z naglušnostjo, ki lahko nastopi zaradi vrste težav kot so otroške bolezni ali pretirana izpostavljenost glasni glasbi. Dejstvo je, da vrsta ljudi doživlja težave s sluhom, za katere se ne zmeni vse do takrat ko ne postanejo težje. Pri vseh sodobnih možnostih za terapijo sluha, ki so na voljo danes, čakanje seveda ni priporočljivo.

Stopnje izgube sluha

Glede na stopnjo naglušnosti delimo težave s sluhom v štiri kategorije; lahko, srednjo, težko ter zelo težko. V videu na desni si lahko ogledate več o stopnjah naglušnosti.

Slusni center ReSound slusni aparati specialist za sluh ORL

Znaki naglušnosti

Ali se vam dozdeva, da vsi okoli vas momljajo in jih morate pogosto prositi da ponovijo kar so rekli?

Ali so se pojavile težave razumeti sogovornika v hrupnem okolju kot so gostinski lokali?

Ne razumete, ko vam nekdo poizkuša kaj povedati iz sosednjega prostora ali nekoliko večje oddaljenosti.

Ali pogosto povečujete glasnost televizije, ki je večja kot bi ugajala vašim so-gledalcem?

To so nekateri najpogostejši znaki za pričetek naglušnosti.

Slusni center ReSound slusni aparati specialist za sluh ORL

Deli ušesa in vrste težav s sluhom

Zunanje uho

Srednje uho

Notranje uho

Poznavanje delovanja ušesa je pomembno za razumevanje težav s sluhom. Naglušnost lahko uvrstimo v tri različne vrste, glede na del ušesa, ki več svoje vloge ne opravlja brezhibno.

Prevodna naglušnost

Če vaše zunanje ali srednje uho več ne uspe prenesti tresljajev zvoka, ki potujejo po zraku do notranjega ušesa, se soočate s prevodno naglušnostjo. Takšna naglušnost je včasih lahko začasna in se lahko izboljša. Pogosto jo lahko odpravimo tako, da odstranimo iz ušesa ovire, ki preprečujejo potovanje zvoka.

Senzorično-nevralna naglušnost

Če izvirajo vaše težave s sluhom iz notranjega ušesa ali ušesnega živca, ki prenaša električne signale v vaše možgane se soočate s senzorično-nevralno naglušnostjo. Takšna naglušnost bo najverjetneje trajna, vendar so zanjo na voljo mnoge sodobne rešitve, kot so slušni aparati in slušni vsadki, ki si jih lahko ogledate na naših straneh.

Mešana naglušnost

Mešana naglušnost pomeni, da se soočate z značilnostmi obeh, zgoraj omenjenih vrst težav s sluhom. Tudi za takšne primere so na voljo naše najnaprednejše rešitve za sluh, ki ponovno omogočijo kakovostno življenje in poslušanje kljub težavam.

Slusni center ReSound slusni aparati specialist za sluh ORL

Kaj je starostna naglušnost?

Starostno naglušno je težko razločiti od drugih vrst naglušnosti, ki nastopijo iz drugih razlogov. K težavam s sluhom, ki jih doživlja posameznik, lahko namreč prispeva več dejavnikov. 

Dlje kot je človek izpostavljen hrupom, večja je možnost za pešanje sluha. Starejši ljudje takšno izpostavljenost seveda doživljajo več let. Ta izpostavljenost slušnih celic, ki se ne obnavljajo, hrupu jih sčasoma poškoduje. Starostna naglušnost torej ni nič nenavadnega in se je ne gre sramovat. 

Tudi zdravstvena stanja s katerimi se pogosteje srečujejo starejše osebe, kot so visok krvni tlak ali diabetes, lahko vplivajo na sluh škodljivo. Za vaše slušne celice so nevarna tudi nekatera močna zdravila, kot je recimo kemoterapija. Tudi ta lahko povzročijo pešanje sluha.

Slusni center ReSound slusni aparati specialist za sluh ORL

Ali lahko naglušnost preprečimo?

V hitrem in dinamičnem svetu v katerem živimi se ni mogoče zaščitit pred vsem hrupom. Naj gre za gradbišča, promet, glasno glasbo ali druge izvore glasnega zvoka - življenje zahteva na sluh svoj davek.

Seveda pa lahko tveganje za naglušnost zmanjšate tako, da se izogibate izpostavljenost premočnemu zvoku in hrupu. Če ste opazili, da ste pogosto izpostavljeni glasnemu zvoku ali, da vas ta moti, je izjemno priporočljivo, da s seboj nosite čepke za ušesa. Za občasne hrupne okoliščine zadostujejo navadni penasti čepki iz lekarne, če pa je vaša izpostavljenost redna, vam priporočamo izdelavo zaščitnih čepkov po obliki vašega sluhovoda.

Če ste hrupu izpostavljeni na delovnem mestu, je za zaščito sluha zakonsko dolžan poskrbeti vaš delodajalec. Če tega ni storil ga nujno opomnite na njegovo zakonsko dolžnost!

Tudi splošno zmeren in zdrav življenjski slog bo imel ugoden vpliv na vaš sluh.

Slusni center ReSound slusni aparati specialist za sluh ORL

Kako zdraviti pešanje sluha?

Čeprav je mnogo težav s sluhom neozdravljivih, je za njih na voljo mnogo visoko-tehnoloških medicinskih pripomočkov, ki vam povrnejo moč poslušanja in vas ponovno povežejo z zvoki vašega življenja ter vašo okolico.

Slušni aparati ReSound in slušni vsadki Cochlear so naprave, ki sodijo v sam vrh tehnične in akustične kvalitete ter inovativnosti na področju sluha. Prebrskajte naše strani in se seznanite z našo ponudbe naprav, ki vam bodo spremenile življenje.

Slusni center ReSound slusni aparati specialist za sluh ORL

Tinitus in izguba sluha

Če se soočate s tinitusom ali zvonjenjem v ušesih imate najverjetneje tudi določeno stopnjo pešanja sluha. 80-85% oseb z tinitusom jo ima in priporočljivo je, da osebe z tinitusom obiščejo specialist ORL za sluh.

Pešanje sluha lahko tunitus celo povzroča saj vpliva na dražljaje, ki jih uho pošilja možganom. Ti se dražljaji se nato odbijajo in povzročajo lahko tinitus.

Tinitus sicer ne povzroča pešanja sluha, vendar je lahko zvenenje v ušesih zelo moteče ter preprečuje, da zbrano osredotočamo na zvoke, ki jih želimo poslušati. Slušni aparati, ki premorejo posebne prvine za maskiranje tinitusa predstavljajo učinkovito rešitev za spopadanje s to nadležno težavo.

 
Slusni center ReSound slusni aparati specialist za sluh ORL

Smatrate da vas je prizadela izguba sluha?

Naši specialisti za sluh ORL ter akustiki poskrbijo, da se uspešno in učinkovito spopadete s težavami ter jih ublažite z najsodobnejšimi tehnologijami, ki jih ponujajo ReSound slušni aparati in Cochlear slušnimi vsadki.

Slusni center ReSound slusni aparati specialist za sluh ORL

Kako izbrati slušni aparat?

Čim hitrejši pričetek uporabe slušnega aparata lahko bistveno pripomore, da se boste uspešno spoprijeli z vašimi težavami. Preberite nekaj več o izboru slušnega aparata.