Contact Us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right. 

74 Vojkova cesta
Ljubljana, Ljubljana, 1000
Slovenia

(01) 580 05 22

Slušni aparati ReSound
Slušni vsadki Cochlear
Specialisti za sluh ORL

Pomembni podatki in pogosta vprašanja o slušnih vsadkih

Pomembni podatki, opozorila in pogosta vprašanja glede življenja s slušnimi vsadki Cochlear.

Pomembni podatki in opozorila

📒 Prenesite pomembne informacije

Cochlear polzevi vsadki in implantati specialist za sluh ORL
 

Skrb in vzdrževanje

 • Redno čistite svoj ali otrokov Cochlear zvočni processor s suho mehko krpo.
 • Procesorja se ne dotikajte z umazanimi rokami. Poskrbite, da se tega navadi tudi otrok, ki uporablja Cochlear zvočni procesor.
 • Poskrbite, da boste zmeraj imeli pri roki zalogo zamenjljivih materialov kot so baterije, zaščite za mikrofon, rezerve tuljave in vodniki.
 • Redno preverjajte kavlje za ušesa ali ni prišlo do večje obrabe. Če opazite obrabo jih zamenjajte.
 • Redno preverjajte stanje vratc za baterije. Če opazite, da več niso čvrsta jih je potrebno zamenjati.
 • Zamenjajte zaščite mikrofonov vsake tri mesece ali prej, če živite v okolju z višjo zračno vlago, se pogosto znojite ali opazite upad kakovosti zvoka.
 • Poskrbite za to, da bodo potrošni deli v procesorju zmeraj zamenjani v predpisanem času.
 • Procesor preko noči hranite na varnem in suhem mestu. Če živite v krajih z večjo zračno vlago priporočamo uporabo dodatka za sušenje procesorja kot je na primer Zephyr Dry ali Global Dry & Store.
 • Redno obiskujte vašega avdiloga in tako poskrbite, da bodo nastavitve vašega procesorja zmeraj optimalne.
 • Če se sporazumevate v angleškem jeziku priporočamo, da si ogledate spletno stran Cochlear connections, kjer boste lahko izmenjevali izkušnje z drugimi uporabniki ali pridobili nasvete volonterjev.

  ➔ Cochlear connections

Pomembna opozorila

 • Ne nosite Cochlear zvočnega procesorja med spanjem. Bodite pozorni, da ga snamete tudi, če vas prične nepričakovano premagovati spanec.
 • Procesorja ne nosite med tuširanjem in umivanjem.
 • Procesor snamite preden uporabite kozmetične izdelke za lase.
 • Če opazite, da se procesor prične nenavadno segrevati, ga nemudoma izključite, snamite ter stopite v stik z vašim avdiologom.
 • Ne poizkušajte varčevati na potrošnih delih procesorja saj lahko to povzroči škodo na procesorju.
 • Preden opravite preglede z magnetno resonanco natančno preverite kakšni so podatki in postopek za vaš vsadek. Prenesite datoteko:
  ➔ Pomembne informacije
 • Procesorja ne puščajte v dosegu otrok, ki bi lahko mislili, da gre za igračo in ga tako poškodovali.

Pogosta vprašanja o življenju s Cochlearjevimi vsadki

Da, prejemnik Cochlear vsadka lahko opravlja rentgenske preglede pri zobozdravniku.

Magnetno polje naprav za magnetno resonanco izvaja magnetno silo na vse magnetne materiale v bližini. To lahko predstavlja problem za nekatere prejemnike vsadkov - predvsem tiste z stalnim magnetom.

Če ste prejemnik vsadkov serije CI24RE ali serije CI500 lahko izvedete preglede z magnetno resonanco s sledečo jakostjo:

 • do 1.5 Tesla lahko magnet ohranite na mestu
 • nad 1.5 do 3.0 Tesla je potrebno začasno odstraniti magnet s preprostim posegom pri vašem zdravniku.

Da bi preprečili neudobje, ki pri pregledih z magnetno resonanco do 1.5 Tesla doživljajo nekateri prejemniki smo proizvedli tudi Cochlear Nucleus povoje “Bandage Kit” in “Splint Kit” za magnetno resonanco.

Za natančne podatke pred pregledom z magnetno resonanco prenesite sledeč dokument z natančnimi podatki. ➔ Prenesite pomembne informacije.

Ne, uporaba magnetov z šibkim magnetnim poljem je povsem varna.

Procesorji niso narejeni za prestajanje skrajnih temperatur. Nikoli ne puščajte procesorja na zelo hladnih ali vročih mesti dlje časa. Zavarujte jih tudi pred daljšo izpostavljenostjo neposrednemu soncu in jih ne puščajte na avtomobilskih policah in podobnih mestih.

Preden se dotikate procesorja poskrbite, da bodo vaše roke čiste.

Redno čistite procesor z mehko krpo. Redno očistite tudi kontakte in stike pri procesorjih z priloženo krtačko.

Redno zamenjajte potrošne dele kot so zaščita za baterije in podobno.

Še posebej če živite v krajih z visoko relativno vlago priporočamo opremo za sušenje procesorje, v katerem lahko procesor hranite čez noč, ko ga ne uporabljate. Za to lahko uporabljate Dry Aid Kit ali pa blazinice za sušenje.

Procesorje ne nosite med spanjem, da ne bi prišlo do poškodb.

Za vaš zvočni procesor smo pripravili vrsto dodatkov, ki poskrbijo za varnost pri telesnih dejavnostih. Pri kontaktnih športih si nadenite zaščitno čelado, da ne pride do fizične poškodbe procesorja. Izogibajte se boksa ali podobnih agresivnih športov.

Procesorji imajo oceno IP57, kar pomeni, da so odporni na pljuske vode ter dež.

Če želite s procesorji plavati posezite po dodatku Aqua+, ki ga nadenete preko procesorja. Če ga uporabljate z dodatkom Aqua+ Coil lahko uživate v plavanju brez motečih kablov in ohišij. Dodatek Aqua+ je ocenjen z oceno IP68 in se lahko potopi do globine 3 metrov v trajanju do dveh (2) ur.

Globlje potapljanje s procesorjem in Aqua+ ni priporočljivo. Če se nameravate potapljati globlje od 3 metrov se posvetujte z vašim zdravnikom in ugotovite kakšna globina je dopustna. Če načrtujete bolj dinamične dejavnost v vodi priporočamo dodatno zaščito z plavalno kapo, plavalnimi očali in zaščitno vrvico.

Ne, procesorja nikoli ne nosite med plavanjem, prhanjem ali med močnejšim dežjem.

 • Kaj naj vzamem s seboj?

  Pred potovanji poskrbite, da se pripravite na slučaj potrebne pomoči z vašim procesorjem ali MAP nastavitvami. Če imate rezervni procesor, ga vsekakor vzemite s seboj, ter da je prilagojen z zadnjimi MAP nastavitvami. S seboj vzemite tudi potrebne baterije, polnilce za baterije, pretvornik za električne vtičnice in polnilec za daljinski upravljalec. S seboj vzemite tudi čim več osnovnih rezervnih delov, ki potrebujejo redno menjavo. Če potujete v kraje z večjo relativno zračno vlago vzemite s seboj tudi naprave za sušenje naprav, ter shranite procesor vanj preko noči.

  S seboj vzemite tudi dvojnik vaših MAP nastavitev (zadostuje iztis, ki ga dobite pri vašem akustiku). Preden odidete preverite na spletu katere klinike se nahajajo v bližini vaše poti, da boste pripravljeni v primeru potrebe po zdravniški pomoči. Da bi se zavarovali pred izgubo ali poškodbo procesorja preverite kakšne so možnosti zavarovanja pri vašem prodajalcu za Cochlear naprave. S seboj tudi nujno vzemite svojo Identifikacijsko kartico prejemnika, ki je priložena k vašim dokumentom.

 • Kaj se dogaja z vsadkom ob prehodu skoz letališko varovanje?

  Načeloma prehod skozi takšne preglede na predstavlja težav - procesor lahko pustite priključen za primer, da boste se morali z varnostniki sporazumevati. Če je vaš procesor v programu T - telecoil, lahko slišite nekaj hreščanja, ki je le nenevarna elektromagnetna interferenca. Pri otrocih lahko procesor začasno izključimo, ter tako preprečimo, da jih interferenca vznemiri.

 • Kaj storiti z rezervnim procesorjem med poletom?

  Izključite rezervni procesor in ga pospravite v ročno prtljago, ki jo nesete na letalo s seboj. Pregled te prtljage uporablja šibko rentgensko energijo, ki vašemu procesorju in MAP nastavitvam ne bo škodila.

  Nikoli ne polagajte procesorja na trakove za pregled velike prtljage oziroma hranite v kovčkih in prtljagi, ki bo podvržena rentgenskemu pregledu na traku za prtljago. Ta namreč lahko ustvari statično napetost, ki ostane na vašem procesorju, ali pa ga poškoduje.

 • Kaj storiti če se oglasi detektor kovin?

  Če se proži alarm detektorja za kovine naj vas pregled telesa z ročno palico ne skrbi. Palica bo ob prehodi mimo vašega procesorja sicer piskala vendar mu ne bo škodila. Opozorite osebje na vaše procesorje ter jim jih pokažite. Razložite jim, da gre za medicinsko tehnično napravo ter pokažite svojo Identifikacijsko izkaznico prejemnika.

 • Naj na letalu obvestim osebje o svojem vsadku?

  Vaš procesor se smatra za prenosni medicinsko tehnični pripomoček zato o njemu seznanite letalsko osebje, ki vam bo dalo točne napotke kaj z njim med letom. Obstoja možnost, da vam bodo svetovali procesor med letom izključiti.

 • Ali moj procesor oddaja signale, ki lahko motijo navigacijo letala med letom?

  Ne.

 • Ali naj med vzletom in pristankom procesor izključim tako kot druge elektronske naprave?

  O tem se pozanimajte pri osebju na letalu, ko jih seznanite z dejstvom, da uporabljate vsadek.

 • Kako med letom poslušam glasbo ali gledam film?

  Do letalskih zvočnih naprav lahko pristopite na več načinov. Ena izmed možnosti je TV Hi-Fi vodnik, ki se priključi neposredno v zvočni procesor in je zaščiten pred napetostnimi udari. (Kako ga priključiti si oglejte v vaših navodilih za uporabo). Za priključitev bo moda potreben pretvornik - prosimo, da se o tem pozanimate pri osebju letalske družbe s katero potujete, saj so lahko njihovi priključki z zvočnemu sistemu različni.

Če se selite obvestite o tem vašega Cochlear prodajalca. Na novi lokaciji se ponovno registrirajte in stopite v stik z novim zastopnikom za Cochlear. Obvestite tudi svojega zdravnika, ki vam bo priporočal kako na novi lokaciji pridobiti potrebno medicinsko oskrbo.

Nekateri prejemniki vsadkov se na poslušanje glasbe privadijo zelo lahko, drugi pa potrebujejo nekoliko časa in vaje.

Pri procesorjih, ki se ponašajo z oznako “Made for iPhone” lahko glasbo v procesor pretakate neposredno iz svojega skladnih Applovih naprav kot so iPhone, iPad in podobne. Če vaša prenosna naprava ni skladna lahko uporabljate lahko tudi brezžično opremo za pretakanje zvoka kot je na primer Phone Clip.

Procesorji Cochlear so prvenstveno zasnovani za poslušanje govora. Govor in glasba si sicer delita nekatere lastnosti vendar imata tudi pomembne razlike. Vrsta glasbe, vaša biologija sluha in druge reči lahko vplivajo na vašo izkušnjo poslušanja glasbe. S časom in vajo se bo vaš užitek pri poslušanju glasbe povečeval.

Pomembno je, da pričnete z stvarnimi pričakovanji. Glasba verjetno ne bo zvenela kot takrat, ko je vaš sluh bil povsem zdrav vendar večina prejemnikov priča o tem, da lahko ponovno uživajo v svoji priljubljeni glasbi.

Trajanje baterij je odvisno od vsakega uporabnika, uporabe programov debelosti kože in modela procesorja ter njegove baterije.

Pri procesorjih Nucleus 7 omogoča standardna baterijska enota do 19 ur delovanja. Napajanje Procesorja Nucleus 7 z dvema visoko zmogljivima baterijama cink zrak 675 omogoča delovanje do 80 ur.

Baterije procesorja se zamenjujejo po potrebi, kot pri vseh ostalih elektronskih napravah. Za dodatne nasvete glede izbora baterij se obrnite na vašega zastopnika za Cochlear.

 • Priporočamo da med svojimi baterijskimi enotami krožite in ne hranite za kasneje. Tako boste se izognili težavam, ki nastopijo med daljšim hranjenjem baterij.
 • Ko prvič polnite baterijsko enoto jo napolnite do konca. Proizvajalec baterijo pred prodajo nastavi v “globok spanec”, ki ga prekine šele prvo celovito polnjenje.
 • Če nameravate baterijsko enoto hraniti dlje časa jo sprva docela napolnite. Tako boste preprečili, da se ponovno docela izprazni in pogrezne v “globok spanec”.
 • Če že morate shraniti baterijsko enoto jo napolnite vsaj en krat na 12 mesecev

USB polnilec se mora priključiti na USB 2.0 ali sodobnejšo vtičnico. Nekateri prenosni računalniki ne bodo polnili baterije ko se pogreznejo v spanec. Poskrbite, da bodo ostali v “budnem” stanju.

 
Cochlear polzevi vsadki in implantati specialist za sluh ORL

Imate dodatna vprašanja ali težave?

V primeru, da na naših straneh za podporo niste uspeli najti odgovora na vaše vprašanje ali rešitve za vašo težavo, vas prosimo, da stopite v stik z našimi strokovnjaki, ki vam z veseljem pomagajo naprej.